Azja jest miejscem, o którego zwiedzeniu marzy każdy człowiek. Egzotyczna oraz niebywała kultura Azji jest esencją tego przepięknego państwa. Aromatyczne, różnorakie przyprawy oraz dania z ich wykorzystaniem czuć niemal wszędzie. Miliony turystów co roku odwiedza ten rejon, aby zachwycać się świetną kuchnią, niesamowitymi kulturami oraz egzotyczną naturą.
Najpiękniejszymi miejscami, które warto zwiedzić, będąc w Południowo-Wschodniej Azji to wyspa Ataúro, tereny Gardens by the Bay w Singapurze, miasto Kota Kinabalu na północy wyspy oraz Semporna Islands Park, Tarasy ryżowe w Banaue, Wyspę Cát Bà w zatoce Lan Ha, w Wietnamie, Wodospad Kuang Si w Laosie, Starożytne miasto Pagan na prowincji Mandalaj, Angkor Wat w prowincji Siĕm Réab oraz Jeziora na szczycie Keli Mutu w Indonezji.
Daniami, jakie musimy spróbować, odwiedzając ten kraj to:
Som Tam, Pad Thai, Tom Yam Thale, Pad Phad Med Mamuang Himmapan, Tom Kha Gai, Pad Pak Bung Fai Daeng, Yamunsen, Khao Niao Mamuang (serwowane w Tajlandii) ponadto w Wietnamie zasmakujmy Pho, Bun cha, Nem ran, Banh mi, Cha Ca La Vong, Cao Lau, Bun Bo, Sua Chua oraz Che. Kambodża oczaruje nas daniami takimi jak: Bai sach chrouk, Kuy Teav, Nom banh chok, Mee Kiev, Samlar machu, Samlar kakou oraz Ang dtray-meuk. Laos rozbudzi nasze zmysły po skosztowaniu Khao Piak Sen, Tam Mak Hoong, Yall Dib, Khao Niao Mamuang oraz Sai Oua. Singapur rozgosci nas jedzeniem: Ikan Bakar, Popiah, Xian long bao, Chwee kueh oraz Na Char Kway Teow. Jeśli Indonezja to nie może się obejśc bez Ikan Bakar, Nasi Goreng, Nasi Padang, Nasi timbel, Soto mie oraz Gorengan. Poczuj Filipiny dzięki daniom Lechon manok, Arroz Caldo, Dinuguan, Lumpia i Ginataang Gulay.
Azja jest miejscem, które nieważne ile razy byś odwiedził to zawsze chętnie, do niego powrócisz. Nie tylko krajobraz tego przepięknego rejonu zostanie w naszej pamięci na zawsze ale również dania, które rozpalają nasze zmysły, mają duży wpływ na chęć do powrotu tutaj.